Jednoduchý návod, ako si vybrať reproduktory a zostaviť domáce kino

Domáce kino

V dnešnej dobe je možné si doma užiť takmer rovnaký filmový zážitok ako v kine. Postačí, keď budete vedieť, ako si zostaviť domáce kino s dokonalým zvukom. So správnou zostavou komponentov sa budete cítiť ako na koncerte svojej obľúbenej kapely alebo ako v centre diania napínavého filmu.

Domáce kino je komplexná zvuková aparatúra, ktorá sa podpisuje pod kvalitu zvuku. A práve zvuk je prvok, ktorý vás naplno vtiahne do deja. Rozhodnúť sa pritom môžete, či dáte prednosť stereofónnemu výstupu alebo priestorovému zvuku. Aké reproduktory a ďalšie autopríslušenstvo budete potrebovať?

Receiver je základná stavebná jednotka

K receiveru alebo audio video prijímaču sa pripájajú prakticky všetko audio a video príslušenstvo, ktoré je súčasťou domáceho kina. Zvuk aj video z rôznych zariadení dokáže receiver prijať ako v analógovej, tak digitálnej podobe, spracovať ho a poslať do pripojených reproduktorov alebo slúchadiel k TV. Niektoré sústavy umožňujú k TV pripojiť tiež bezdrôtové slúchadlá.

Pri výbere receivera sa zamerajte na počet kanálov. Ten by mal zodpovedať počtu reproduktorov a subwooferov, ktoré doň chcete pripojiť. Najrozšírenejšie sú 5.1-kanálové systémy, ale naraziť môžete i na 7.1- či 9.2-kanálové systémy. Prvá číslica označuje počet reproduktorov a druhá počet subwooferov v sústave.

Oplatí sa sledovať tiež konektorovú výbavu. Čím bohatšia je, tým lepšie pre vás. Budete tak mať v budúcnosti šancu svoje kino rozšíriť napríklad o externý USB disk, hernú konzolu a iné.

Kvalitný zvuk si žiada kvalitné reproduktory

Pri výbere reprosústavy môžete siahnuť už po hotovom komplete. Záleží len na tom, koľko kanálov zvuku potrebujete. Zostava reproduktorov sa skladá z:

  • centrálnej reprosústavy pre reprodukciu dialógov. Umiestňuje sa hneď pod televízor,
  • prednej reprosústavy – tvoria ju stĺpové alebo regálové reproduktory po pravej a ľavej strane televízora; slúžia k reprodukcii hudby a zvukov, ktoré majú svoj pôvod v stranách obrazu,
  • dvoch alebo viacerých priestorových či efektových reprosústav, ktoré sa umiestňujú vyššie, než je úroveň uší, a zároveň mierne dozadu; slúžia na vykreslenie všeobecných zvukov z prostredia a vťahujú diváka do deja,
  • jedného alebo dvoch subwooferov – slúžia na vykreslenie basových liniek.

Pokiaľ chcete docieliť ešte autentickejší zážitok, môžete do receivera pridať ešte jeden alebo dva páry stropných reprosústav. Moderné AV prijímače podporujú tiež priestorový zvuk Dolby Atmos, ktorý dokáže sprostredkovať až 128 zvukových objektov. Okrem vhodného AV prijímača musíte mať tiež dostatok reproduktorov. Minimálne ide o 5.1-kanálovú sústavu. Najlepšie je ale zvoliť 7.1-kanálový systém.

Drôtové alebo bezdrôtové domáce kino?

Z hľadiska prepojenia medzi jednotlivými komponentmi sa môžete rozhodnúť pre:

  • káblové pripojenie – reproduktory a ďalšie zariadenia sú pripojené pomocou káblov. Musíte počítať so zmesou káblov, čo nepôsobí esteticky.
  • bezdrôtovú konektivitu – pre pripojenie stačí najčastejšie technológia Bluetooth, takže sa vám na zemi nebudú povaľovať klbká káblov.

Pri zostavovaní domáceho kina si odpovedzte na otázku, koľkokanálový zvuk chcete, a nezabudnite, že kvalitný zvukový výstup závisí taktiež od správneho rozmiestnenia reproduktorov.