Dostupné, spoľahlivé, intuitívne. Ako dokážu IP kamery zvýšiť bezpečnosť domácností?

IP kamery sa stávajú čoraz obľúbenejším pomocníkom pri zvyšovaní bezpečnosti domácností. A tiež firiem, chát, záhrad, garáží či akýchkoľvek iných priestorov. Dôvod? Tých je hneď niekoľko: od cenovej dostupnosti cez vysokú spoľahlivosť a jednoduché ovládanie až po nenáročnú inštaláciu. Ako IP alebo tiež Internet Protocol kamery fungujú? Kde ich dokážete využiť? A na čo sa oplatí dať pozor pri kúpe IP kamery?

mladá žena sleduje prostredníctvom IP kamery a tabletu situcáiu v obývačke

Ako fungujú IP kamery

Internet Protocol alebo aj Wi-Fi kamery, ako sa im hovorí, fungujú presne tak, ako napovedá názov – pomocou internetu. Ak vám okrem internetu nechýba zdroj elektrického napájania, pamäťové úložisko na video záznam, smartfón alebo tablet, tak všetko potrebné. Vo väčšine domácností bude pri tomto bezpečnostnom riešení jedinou investíciou kúpa samotnej IP kamery. Aká vysoká bude investícia? Už za 50 či 60 eur dokážete kúpiť spoľahlivý model. 

IP kameru je počas inštalácie potrebné zapojiť do elektrickej zásuvky, pripojiť k domácej Wi-Fi sieti, nájsť jej miesto a potom už len pomocou aplikácie spárovať s mobilným telefónom či tabletom. Získate tak riešenie, vďaka ktorému máte neustály vizuálny kontakt so snímaným prostredím – či už ide o dom, byt, pivnicu, alebo záhradu. 

Väčšina modelov IP kamier tiež disponuje detektorom zvuku a pohybu. Keď senzor zachytí neželanú aktivitu, okamžite vám pošle upozornenie na vaše mobilné zariadenie. V priebehu pár sekúnd tak dokážete reagovať na vzniknutú situáciu: skontrolovať, či nejde o planý poplach, a v prípade hroziaceho nebezpečenstva môžete okamžite kontaktovať políciu. IP kamery tiež často disponujú funkciou obojstrannej komunikácie. Zlodejovi teda dokážete aj na diaľku povedať, že je snímaný, bola kontaktovaná polícia a či si to náhodou nechce ešte rozmyslieť.

biela Wi-Fi kamera Carneo Securecam

Kde dokážete IP kamery využiť 

Prakticky všade. IP kamery si nájdu svoje využitie primárne v interiéri, ale svoju úlohu spoľahlivo splnia tiež v exteriéri. Wi-Fi kamerami dokážete nielen bezpečne chrániť svoj majetok, ale tiež kontrolovať na diaľku deti, ako spia, monitorovať, či hostia vo vašej nehnuteľnosti na prenájom skutočne prišli traja a nie šiesti ako nahlásila v rezervačnom formulári, alebo mať prehľad, čo sa deje na dvore vašej firmy. 

Výrobcovia IP kamier kladú veľký dôraz na prepracovaný dizajn. Často ide o nadčasové modely, ktoré v domácnosti poslúžia až ako dekoračný prvok. Rovnako na trhu nájdete pestrú paletu rôznych farebných prevedení. Vybrať si tak môžete odtieň, ktorý sa vám najviac hodí k pohovke či tapetám. 

IP kameru dokážete využiť všade tam, kde máte stabilné internetové pripojenie. Na trhu nechýbajú okrem statických ani pohyblivé modely. Pohyblivé IP kamery dokážete ovládať na diaľku nielen manuálne pomocou aplikácie, ale tiež nastaviť, v ktorý konkrétny čas má zariadenie zmeniť polohu. Počítajte však s tým, že za pohyblivé modely si priplatíte. Je len na vašom zvážení, či túto funkciu využijete.