Viac staníc aj obrázky. Čo je to DAB/DAB+ rádio a aké sú jeho výhody?

Testovanie DAB vysielania Slovensko prvýkrát zažilo 15. decembra 2015. Z bratislavského Kamzíka si tento nový spôsob šírenia programov vyskúšali rádiá RTVS. Dnes je DAB/DAB+ vysielanie už bežnou súčasťou našich životov.

dab-rádio-carneo-c-100-carneo-sk1

Hoci sa na Slovensku bežne stretneme aj s FM/AM vysielaním rádií, v niektorých krajinách je tento spôsob šírenia signálu už minulosťou. Jednou z nich je Nórsko. Je tak otázkou ďalekej budúcnosti, kedy sa k podobnému kroku odhodláme aj v našich končinách. Čo však DAB/DAB+ rádio je, aké sú jeho výhody a potrebujeme špeciálne zariadenie na počúvanie DAB/DAB+ vysielania? 

Čo je DAB/DAB+ vysielanie 

Za skratkou DAB sa ukrýva trojica anglických slov: Digital Audio Broadcasting, teda digitálne vysielanie zvuku. Je to alternatíva k FM a AM vysielaniu, ktoré šíria zvuk analógovoRozdiel je teda jasný: DAB/DAB+ rádiá vysielajú zvuk pomocou digitálneho signálu, zvuk sa tak mení na jednotky a nuly. Podobne ako pri prehrávaní pesničky z MP3 prehrávača. 

Digitálny signál pri DAB/DAB+ vysielaní sa šíri pomocou dátovej mobilnej siete a nie prostredníctvom internetu. Zvuk pri DAB/DAB+ vysielaní je komprimovaný na zvyčajne 96 – 128 kilobitov. To v optimálnych podmienkach znamená o čosi nižšiu kvalitu ako pri analógovom vysielaní, ktoré nie je komprimované. Optimálne podmienky na počúvanie analógového rádia však nájdeme skôr výnimočne, a tak je jeho kvalita ovplyvnená rôznym šumom či praskaním. 

Šum alebo praskanie pri DAB/DAB+ rádiách nehrozí – kvalita zvuku je stále rovnaká, či akurát idete autom cez Čertovicu, alebo počúvate rádio na chate. Ak ste v pokrytí mobilnej dátovej siete, počúvate rádio v rovnakej kvalite. 

DAB/DAB+ vysielanie na rozdiel od FM rádií, ktoré využívajú frekvencie v rozsahu 87,9 – 107,6 MHz, používa pásma od 174 až po 240 MHz. A to je hlavný dôvod, prečo sa prechádza k digitálnemu vysielaniu: kmitočty FM vysielania boli vyčerpané a aby mohli pribúdať nové rádiové stanice, bolo nutné nájsť riešenie. A tým riešením sa stalo práve DAB/DAB+ vysielanie. 

Aký je rozdiel medzi DAB a DAB+ 

Existuje rozdiel medzi DAB a DAB+ vysielaním, ktoré by si mohol všimnúť bežný používateľ? V zásade ide o to isté, DAB+ však ako vylepšená verzia digitálneho vysielania prináša isté výhody. 

Jednou z nich je napríklad zobrazenie obrázka na displeji rádia, stretnúť sa s tým najčastejšie môžete pri auto rádiách. Alebo tiež existuje možnosť stiahnuť pesničku do svojho zariadenia. Za tento rozdiel môže fakt, že DAB+ používa na svoje vysielanie širšie pásmo signálu.

RAdio IR700

Potrebujem špeciálne zariadenie na počúvanie DAB/DAB+ rádia?

Áno, ak chcete počúvať digitálne vysielanie, potrebujete rádio, ktoré je schopné prijať DAB/DAB+ signál. Staršie FM rádiá to nedokážu. Používateľské rozhranie je však takmer identické ako pri štandardných rádiách. Nechýba ani anténa, ladenie je však ešte jednoduchšie. 

A čo cena? Cena DAB/DAB+ rádií sa výrazne nelíši od klasických FM rádií. Na trhu nájdete tiež DAB/DAB+ rádiá, ktoré dokážu prijímať zároveň aj FM signál. Jedným z nich je DAB+ rádio CARNEO D600. 

Aké výhody prináša DAB/DAB+ vysielanie

Pri DAB/DAB+ rádiu používateľ zrejme najviac ocení vždy a všade rovnakú kvalitu zvuku – už žiaden šum. A to dokonca aj bez internetu. Na prijímanie DAB/DAB+ vysielania nepotrebujete internetové prepojenie, signál sa šíri prostredníctvom mobilnej dátovej siete a za prenos nič neplatíte. 

Ako poslucháč vďaka DAB/DAB+ vysielaniu tiež získavate širšiu ponuku rádií, a tak pestrejší výber. A keď sa vám zapáči nejaká pesnička – nemusíte „šazamovať“, ale jednoducho sa pozriete na displej rádia a poznáte meno interpreta i názov pesničky. Zabudnúť však nemožno ani na lepšie pokrytie DAB/DAB+ signálom v porovnaní s FM rádiami na území Slovenska. 

Chceli by ste si vypočuť DAB/DAB+ vysielanie a porovnať rozdiely s FM rádiom na vlastné uši, no nemáte vhodný prijímač? Vyberte si z našej ponuky DAB/DAB+ rádií.