Výkon, batéria, IPX. Ako vybrať vhodný prenosný reproduktor?

Na pláži pri opaľovaní, na záhradnej párty, pri varení v kuchyni, v obývačke pri pozeraní filmu, pri práci na stavbe. A mohli by sme pokračovať ďalej. Prenosný reproduktor si dnes nájde využitie prakticky kdekoľvek. A vďaka nemu si kvalitný audio výstup dokážete vychutnať tiež kdekoľvek. Ako si však vybrať vhodný prenosný reproduktor? O čom hovorí parameter IPX? A na čo sa sústrediť pred kúpou najlepšieho prenosného reproduktora pre svoje potreby? 

mladí ľudia sa bavia hudbou z fialového bluetooth reproduktora Carneo

Čo sa oplatí vedieť o prenosných reproduktoroch 

Na trhu nájdete obrovské množstvo prenosných reproduktorov s rôznymi rozmermi, parametrami, funkciami. Nechýba ani prenosný reproduktor, ktorý si dáte do vrecka, a tiež taký, ktorý má veľkosť kufra na kolieskach a výkon 600 W. 

Drvivú väčšinu z nich dnes hravo prepojíte s prehrávacím zariadením pomocou technológie Bluetooth. Ide teda o bezdrôtové reproduktory. Žiadne káble, ale sloboda. Vo väčšine z nich nemusíte tiež meniť baterky, jednoducho nabijete iba zabudovanú batériu. Nabíjacia batéria v prenosnom reproduktore môže vydržať 4 hodiny, ale tiež 18 hodín. Niektoré modely môžu mať problém, keď ich pofŕkate trochou vody, ďalším sa nič nestane, ani keď ich vyperiete. V zásade teda môžeme povedať, že na trhu nájdete prenosný reproduktor s funkciami, ktoré potrebujete. Samozrejme, odzrkadlí sa to na cene. 

Preto prvou otázkou, na ktorú si musíte odpovedať pred kúpou prenosného reproduktora je: Čo od neho očakávam? Ak si nie ste istý, nasledujúce riadky vám odpoveď na túto otázku pomôžu nájsť. 

Čo ovplyvní výkon prenosného reproduktora 

Jedným zo zásadných parametrov pri kúpe bluetooth reproduktora je jeho výkon. Ten sa udáva vo wattoch, označuje sa písmenom W. Čo ovplyvní? Zjednodušene môžeme povedať, že hovorí aj o tom, aký veľký priestor dokáže reproduktor kvalitne obhospodáriť svojím zvukom. 

Čím vyšší výkon, tým na väčšom priestranstve môžete počúvať hudbu. Pri prenosných reproduktoroch sa zvyčajne pohybujeme v číslach 10, 20, 30, 40 W.  Ide o menšie reproduktory vhodné najmä na domáce použitieVýnimkou však nie je ani výkonný párty reproduktor, ktoré majú nielen 60 W či 100 W, ale tiež 600 W. V takom prípade sa to však podpíše tiež na ich rozmeroch – ide už o veľký reproduktor na kolieskach, ktorý pripomína stredne veľký cestovný kufor. A čo kvalita zvuku? Najlepšie je počuť reproduktor hrať naživo. Pomôckou pri online nákupe však môže byť tiež značka, dobré meno výrobcu a počet reproduktorov – medzi reproduktory s najlepším zvukom patria modely 5.1. 


Bluetooth reproduktory s označením 5.1 majú subwoofer, dva predné, dva zadné a jeden stredový reproduktor. Tiež sa oplatí sledovať rozptyl frekvencie. Ľudské ucho počuje zvuky v intervale od 20 do 20 000 Hz, reproduktory s dokonalým zvukom dokážu reprodukovať tiež frekvencie mimo tohto rozptylu.

človek nesie výkonný party reproduktor carneo partydragon

Pre väčší používateľský komfort siahnite po výkonnejšej batérii 

Hoci reproduktory zväčša môžete používať aj počas nabíjania, pre väčší používateľský komfort je zásadná výdrž batérie. Navyše, nie vždy ste pri zdroji napájania. Interval výdrže baterky môže byť skutočne široký, od 3 hodín prehrávanie až po viac ako 20 hodín. Prirodzene, aj tento parameter sa podpíše na výslednej cene, preto zohľadnite pri výbere reproduktora, či niekedy budete používať reproduktor desiatky hodín nepretržite. 

Výhodou v dnešnom svete smartfónov je tiež funkcia PowerBanky, ktorú bluetooth reproduktor dokáže nahradiť. Jednoducho doň zapojíte kábel z mobilného zariadenia, ktoré si takto dokážete nabiť. 

Nepodceňujte ani parameter IPX 

Plánujete bezdrôtový reproduktor používať iba doma, alebo aj na pláži či na stavbe? V prípade, že doprajete reproduktoru výlet aj mimo bezpečné domáce prostredie, zaujímať by vás mal tiež parameter IPX a IP. Prvý hovorí o tom, do akej miery je reproduktor vodoodolný a druhý, akú má schopnosť zamedziť vniknutiu prachu či iných drobných nečistôt do samotného zariadenia.

Napríklad, IPX 8 dokáže ochrániť prenosný reproduktor aj v prípade, že vám spadne do vody, ponorí sa 5 metrov pod hladinu a vám sa ho podarí vyloviť až o hodinu. Ako absolútne prachotesné a vysoko odolné voči mechanickému poškodeniu sú zas označované prenosné reproduktory skratkou IP 6. Ak pri výbere bluetooth reproduktora zohľadníte tieto kritériá, nemali by ste siahnuť vedľa.