Vhodný operačný systém aj funkcionalita. Ako vybrať smart hodinky, aby ste sa nepopálili?

Desiatky značiek, desiatky dizajnov, desiatky rôznych funkcií. Vybrať si smart hodinky, aby pokryli vaše potreby a zároveň ste ich mohli spárovať so svojim smartfónom, dá zabrať. Ako si tento proces zjednodušiť? Pripravili sme pre vás stručného sprievodcu výberom smart hodiniek tak, aby ste sa nepopálili.

ako-vybrať-smart-hodinky-carneo-sk

Niekto chce smart hodinky kvôli práci, ďalší kvôli športu, iný vďaka nim túži zlepšiť svoj životný štýl. Každý máme svoj dôvod a každému budú vyhovovať iné smart hodinky. Náš sprievodca vám pomôže zorientovať sa v tejto téme. 

Nižšie sa dozviete, ako operačný systém ovplyvňuje fungovanie smart hodiniek, aké dizajny na trhu nájdete alebo vám tiež poradíme, na čo si dávať pozor pri funkcionalite smart hodiniek. 

Čo ovplyvní operačný systém smart hodiniek 

Každý výrobca smart hodiniek používa iný operačný systém: watchOS, Garmin OS, Lite OS či Wear OS by Google. A každý z týchto operačných systémov prináša iné používateľské rozhranie, dizajn a tiež kompatibilitu. 

Napríklad operačný systém watchOS používaný v Apple smart hodinkách prepojíte iba s iPhonom, smartfóny s Androidom majú smolu. Zvyčajne ide však o operačné systémy kompatibilné so smartfónmi používajúcimi Android aj iOs. 

V Carneo smart hodinkách používame operačný systém, ktorý podporuje:

  • slovenský jazyk, 
  • diakritiku, 
  • Android a iOs. 

Prvým krokom pri výbere smart hodiniek je zvoliť operačný systém, ktorý je kompatibilný s vaším mobilným telefónom, zabezpečí potrebnú funkcionalitu (napríklad nie každý OS podporuje bezkontaktné platby) a v ideálnom prípade bude pre vás dostatočne intuitívny

Na čo a ako budete smart hodinky používať

Dôležitou otázkou, na ktorú by ste mali poznať odpoveď, je: „Na čo budem smart hodinky používať?“ Kupujete si ich kvôli práci? Potom by nemala chýbať funkcia telefonického hovoru prostredníctvom Bluetooth prepojenia s mobilným telefónom. 

Chcem inteligentné hodinky najmä preto, aby som mal prehľad o svojom športovom výkone? Samozrejmosťou by tak mali byť pokročilejšie funkcie merajúce pre nás dôležité údaje, ako spaľovanie tuku alebo výškomer hovoriaci o zdolaní výškového rozdielu.

V prípade, že kupujete smart hodinky pre deti, sústreďte sa na špeciálnu detskú kategóriu, ktorej modely sú prispôsobené najmenším.  

smart-hodinky-carneo-guardkid_plus-4g-platinum-pink-2-m

Vyhotovenie hodiniek

Rôzne materiály, rôzny dizajn, rôzna odolnosť. Vyhotovenie smart hodiniek ovplyvňuje nielen to, ako vyzerajú, ale tiež ako fungujú. Dnes na trhu nájdete elegantné smart hodinky, ktoré sú takmer na nerozoznanie od klasických náramkových hodiniek – čas ukazujú ručičky, náramok je kovový a pokojne by ste si ich dali k saku či kostýmu. 

V ponuke však nechýbajú ani smart hodinky, ktoré odolávajú vode i prachu – tento údaj zvyčajne označuje skratka IP doplnená číslami. Tu platí, že čím vyššie číslo, tým sú hodinky odolnejšie. Berte do úvahy, že pre najodolnejšie smart hodinky je typický viac športový dizajn.  

Pri kúpe smart hodiniek sa tiež oplatí zohľadniť typ displeja. Najčastejšie sa stretávame s LCD, IPS a Amoled displejom. Každý z nich má svoje plusy a mínusy, napríklad IPS displeje sú povestné dobrou cenou, skvelým kontrastom a farbami či bezproblémovou čitateľnosťou na slnku. 

Pri výbere nepodceňte ani výdrž batérie – napríklad pri Apple smart hodinkách je to jeden deň, pri iných modeloch zvyčajne niekoľko dní až týždeň. Naše smart hodinky Carneo Adventure HR+ zvládnu na jedno nabitie až 15 dní. Samozrejme, čas sa môže líšiť podľa spôsobu a intenzity ich využívania. 

smart-hodinky carneo-adventure-HR+-gray-carneo-sk

Hľadajte smart hodinky s funkciami, ktoré využijete 

Na trhu nájdeme univerzálne a potom aj konkrétne zamerané smart hodinky. Pri špecificky zameraných hodinkách sa zvyčajne stretávame aj so špecifickou funkcionalitou. Napríklad smart hodinky s dôrazom na monitorovanie zdravia – okrem štandardných funkcií ako krokomer či dĺžka spánku – dokážu odmerať EKG hodnoty, telesný stres alebo dokonca odhaliť možné poruchy spánku. 

Smart hodinky vytvorené pre športovcov zas môžu disponovať funkciami, vďaka ktorým budete mať nielen lepší prehľad o tréningu, ale tiež vás môžu správne nasmerovať k splneniu vašich cieľov. Ide o modely, ktoré disponujú napríklad funkciou odporučenia dĺžky oddychu po fyzickej aktivite či dokážu plniť funkciu akéhosi virtuálneho trénera počas samotného výkonu. 

športovec-pozerajúci-sa-na-smart-hodinky-carneo-sk

Pri univerzálnych smart hodinkách sa oplatí sledovať funkciu možnosti prehrávania hudby – či sa dá nahrať hudba priamo do hodiniek, vďaka čomu by ste pri behaní nemuseli nosiť ťažký smartfón ako prehrávač. 

Zaujímavá je tiež možnosť telefonovania priamo cez hodinky či odosielania prednastavenej odpovede na SMS jedným klikom. A čo je najdôležitejšie pri výbere smart hodiniek pre vás? Pozrite si ponuku našich smart hodiniek a objavte to, čo hľadáte.